Voor 4 personen heb je het volgende nodig:
Lasagne bladen
Voor de tomatensaus: 2 uien, 2 teentjes look, 1 middelgrote courgette, 4 wortelen, 250 gr. champignons, 1 liter tomatenpassata, 1 blikje tomatenpuree, 1 groentenbouillonblokje, peper, thijm, basilicum, rozemarijn, oregano (bij voorkeur vers), olijfolie
Voor de bechamelsaus: En klontje boter, 2 eetlepels vloeiende bloem, 0.75 l volle melk, nootmuskaat, peper, zout
Garnituur: 1 aubergine in fijne sneetjes snijden en grillen met olijfolie.
Lichtgestoomde groene asperges.
Geraspte kaas: mengeling van gruyere en emmentaler
Bereiding:
Uien, look, wortelen en courgette in kleine stukjes snijden. Een beetje olijfolie in de kookpot doen en look en uien aanstoven tot ze glanzend zijn. De wortelen erbij doen en een beetje zacht laten worden. Daarna de courgettes toevoegen en nog even laten aanstoven. Vervolgens de tomaten-
passata en tomatenpuree erbij doen en eventueel wat water. het geheel een tijdje laten pruttelen. Terwijl kun je de champignons afborstelen en in schijfjes snijden. Toevoegen aan de saus en nog maar eens verder laten pruttelen. Als laatste het bouillonblokje erbij en kruiden naar smaak.
Béchamelsaus maken: boter laten smelten, bloem erbij, melk mondjesmaat toevoegen en stevig kloppen om klonters te vermijden. Als de saus dik genoeg is - ze moet nog wel van de lepel lopen- van het vuur nemen en kruiden met peper, nootmuskaat en desnoods zout.
In een vuurvaste schotel laat je een dropje olijfolie rondlopen. Dan maak je een bodempje met de tomaten/groentesaus, laagje lasagneblaadjes, rode saus, witte saus, , gegrilde aubergine, witte saus, lasagne velletjes, rode saus, lasagnevelletjes, rode saus, witte saus, gegrilde aubergine, witte saus,... De velletjes lasagne mogen rijkelijk omgeven zijn door saus om ze goed te laten garen. Voor je aan de rand van de schotel bent eindig je met witte saus, asperges, witte saus en de geraspte kaas.
Ik had in verhouding te weinig bechamelsaus gemaakt, waardoor de asperges nog zichtbaar waren op de schotel en dat oogde ook wel mooi moet ik zeggen...
De oven voorverwarmen op 200° en De schotel 45 minuten in de oven plaatsen (eerst met aluminiumfolie en dan eventjes zonder om mooi te laten gratineren). Als je verse lasagnevellen gebruikt hoeft de schotel maar 20 minuten in de oven.
Hmmm ... heel erg bedankt voor het recept, ik ga dit deze week nog uitproberen!!
BeantwoordenVerwijderen