donderdag 20 augustus 2009

woensdag 12 augustus 2009

Rode bietjes zoet-zuur


Heerlijk gewoon! En tijdens m'n zwangerschappen at ik het ook geregeld... Nu met zo'n goede oogst , wist ik wel wat te doen.

1 kg bieten, gekookt (met de schil en daarna pellen)
7 dl rode wijnazijn
200 tot 400 gr suiker
4 laurierbladen
enkele peperkorrels
zout
1 ui

Snijd de bieten in plakken (of blokjes). Als je een kartelmes hebt , kun je mooie schijfjes snijden.
Snijd de ui in flinterdunne schijfjes.
Verwarm de azijn met de suiker en de specerijen. Leg de bietjes en de ui erin en verwarm het nog 1 minuut. Doe het in potten.


Het boek heb ik ooit op de kop getikt ergens en je houdt niet voor mogelijk wat voor recepten er allemaal instaan: alle kleuren ketchup, gelei van lijsterbessen en nog veel meer... inspirerend, zeker!

donderdag 6 augustus 2009

Terug bloemschikken







Naar het einde van de zomer toe zijn er weer heel wat planten op hun best om te gaan bloemschikken. Omdat ik dit jaar overvloedig veel hortensia's heb, kon ik het niet laten...

Meteen met de grootste strokrans die ik had liggen een hortensiakrans gemaakt. Eerst alle toefjes hortensia op draad gezet.
Dan een 'bloementaart' met natte oasis als basis. De rand is gemaakt met het blad van de olijfwilg. De taart is opgevuld met pachysandra, hortensia, kogeldistel, sedum en de nog groene appeltjes 'red sentinel'.

Een werkbeschrijving ga ik niet geven. Eigenlijk zou je gewoon een cursus moeten volgen om de basistechnieken te leren. Voor ik een cursus volgde,deed ik ook zomaar wat en het resultaat was (op enkele uitzonderingen na) niet echt geweldig. Je leert ook heel veel bij over materiaal dat je uit de tuin kan gebruiken of zelfs uit de natuur. Vaak véél mooier dan gekochte bloemen uit de bloemenwinkel. Roosjes daar kun je niet buiten, maar mijn voorkeur gaat echt uit naar stukken met eigen materiaal.

Terug bloemschikken

maandag 3 augustus 2009

Olmense zoo











Vorige week nog een fijn dagtripje gemaakt naar Olmen...De zoo die in tegenstelling tot Antwerpen en Planckendael amper subsidies krijgt. In ieder geval is er ondanks de soms negatieve berichtgeving het één en 't ander verandert en begint Olmen toch wel te groeien als 'zoo'. Ik heb de indruk dat de dieren er ruimer gehuisvest zijn dan bvb Antwerpen wat het dierenwelzijn alleen maar ten goede kan komen. Maar nu volgen er wat plaatjes.